понеділок, 1 квітня 2024 р.

 Добрий день.

Сьогодні 2 квітня 2024 року.

Запрошую на урок ОЗ учнів 7 класу та на урок географії учнів 9 та 10 класів.

ОЗ 7 клас

Тема: Соціальна складова здоров’я.

Пропоную переглянути:

Людина — істота суспільна. Соціальне середовище  суттєво впливає на рівень її здоров’я і благополуччя.

У здоровому суспільстві існують можливості для розвитку і самореалізації особистості, людям гарантовано нормальні житлові умови, доступ до високоякісної освіти і медичного обслуговування.

У нездоровому соціальному середовищі — навпаки. Небезпечна криміногенна ситуація, легкодоступність наркотиків, необмежена комерційна реклама, пропаганда хибних цінностей і насилля у ЗМІ — ось деякі ознаки такого соціального середовища.

Соціальне середовище і права дитини

Досягти високого рівня благополуччя можна лише тоді, коли суспільство створює можливості для реалізації фундаментальних прав людини і особливо прав дитини.

Держава на захисті прав дітей і молоді

Чимало державних служб стоять на сторожі твого життя і здоров’я. Щойно дитина з’явилася на світ, її підхоплюють турботливі руки лікарів.

Уже за кілька років вона знайомиться з вихователями в дитячому садку, а згодом — зі шкільними вчителями, які спільно з родиною виховують її і допомагають здобути освіту. Можливість всебічного розвитку надають центри позашкільної освіти, музичні, спортивні школи, мистецькі студії, туристичні клуби, соціальні служби для молоді тощо.

Клініки, дружні для молоді

Держава усвідомлює особливі потреби підлітків і молоді в інформації, що стосується здоров’я, а також в індивідуальних медичних і психологічних послугах. Тому у столиці та в багатьох обласних центрах України відкривають якісно нові медичні установи — клініки, дружні для молоді (мал. 53).

Тут працює кваліфікований персонал: психолог, гінеколог, дерматолог. Повага і доброзичливе ставлення до підлітків — головний принцип роботи клініки. Ти можеш зателефонувати до клініки, і тобі повідомлять, коли краще приїхати. Усі послуги клініки безкоштовні.Телебачення, фільми, радіо, Інтернет, журнали, газети відіграють важливу роль у нашому житті. Вони є джерелом інформації, впливають на наші цінності, ставлення, рішення і поведінку. Цей вплив може бути як позитивним, так і негативним. Наприклад, ЗМІ є одним із важливих джерел інформації. Хороші художні та мультиплікаційні фільми, соціальна реклама пропагують справжні цінності і позитивні зразки для наслідування.

Негативний вплив ЗМІ

У деяких випадках вплив засобів масової інформації є негативним.

Комерційна реклама. Телебачення, газети, журнали рекламують товари і послуги. Однак реклама завжди показує продукт із кращого боку. Часто його якості перебільшені, іноді — відверто неправдиві. Особливо шкідливою є реклама тютюну та алкоголю.

Пропаганда хибних цінностей. Фільми і реклама нерідко пропагують нездорові споживацькі цінності, під впливом яких люди купують речі, навіть якщо вони їм непотрібні. Наприклад, у тебе може скластися враження, що не можна стати популярним і щасливим без нового мобільного телефону.

Романтизація насилля. Телебачення демонструє привабливі для підлітків рольові моделі (який треба мати вигляд, як поводитись і розв’язувати проблеми), але деякі з цих моделей створюють хибні уявлення про добро і зло та романтизують насилля.

Головний герой бойовиків зазвичай привабливий, сильний і розв’язує всі свої проблеми зброєю чи кулаками. Насилля на екрані постає як частина щоденного життя, і в декого з підлітків складається враження, що життя без насилля нудне і неприродне.

Кров і смерть у фільмах не мають великого значення. Протягом однієї серії можуть загинути сотні людей, але справжніх наслідків цього, як правило, не показано.

У такий спосіб створюється романтичний імідж насилля, і складається враження, що воно є природним елементом нашого життя.

Численні наукові дослідження довели вплив насилля в засобах масової інформації на рівень агресії у підлітковому середовищі.

Соціальне середовище людини є джерелом багатьох благ для її життя і здоров’я. Водночас воно може бути і джерелом небезпек.

Держава стоїть на сторожі життя і здоров’я дітей та молоді. У разі небезпеки чи порушення твоїх прав ти можеш звернутися до рятувальників, правоохоронних органів або за телефонами довіри.

Численні наукові дослідження довели, що романтизація насилля у ЗМІ підвищує рівень агресії у підлітковому середовищі.

Для протидії цьому негативному впливу треба розвивати навички критичного мислення та обирати для перегляду фільми і телепередачі, що пропагують справжні цінності.

Домашнє завдання:
1. Опрацювати  п .23, мою для вас підбірку.
2. Стор. 154 запитання 2-3 виконати.


Географія 9 клас

Тема: Харчова промисловість в Україні. Дослідження 3.

Пропоную переглянути:


Харчова промисловість - складова агропромислового комплексу, до якої входить декілька десятків галузей. За вартістю виробленої продукції (понад 21%) вона є однією із провідних галузей промисловості України.

Підприємства харчової промисловості розташовані практично повсюдно, однак при їх розміщенні враховуються особливості кожної галузі. Борошномельно-круп’яні та хлібопекарські підприємства зосереджені у регіонах вирощування зерна та поблизу районів споживання борошна та виробів із нього. У Києві, Харкові, Дніпропетровську, Одесі, Львові діють найбільші хлібозаводи, макаронні та кондитерські фабрики, розташовані зерносховища-елеватори.

Пріоритетною для України є цукрова промисловість, яка представлена майже двома сотнями заводів. Наша держава традиційно є одним із основних постачальників на світовий ринок цукру. І хоча підприємства галузі потребують докорінного переоснащення, цукрова промисловість має добрі перспективи. Більшість підприємств галузі зосереджені в областях Поділля (основна сировинна база).

Потужності м‘ясної і молочної промисловості розвинені в усіх областях і зорієнтовані на сировину і споживача. Підприємства цих галузей найчастіше розташовані у містах і селищах міського типу. Найбільшими виробниками м’яса є Вінницька, Полтавська, Дніпропетровська, Донецька області. Провідне місце у виробництві молочної продукції належить Донецькій, Харківській, Київській, Львівській областям.

Значного розвитку набула в Україні і олійно-жирова промисловість (олія, маргарин, мило тощо). Наявність значної сировинної бази і стійкого попиту на продукцію є основою функціонування потужних підприємств у Кіровограді, Вінниці, Дніпропетровську, Пологах (Запорізька обл.).

Підприємства рибної промисловості, природно, зосереджені поблизу сировинних баз (Херсон, Миколаїв, Одеса, Севастополь, Керч)

Плодо-овочева промисловість також тяжіє до сировинних баз. Крим, Закарпаття, Миколаївщина, Херсонщина мають потужні спеціалізовані консервні, овочесушильні підприємства.

Найкращі традиції виноробства мають Крим і Закарпаття.

Після тривалого спаду в харчовій промисловості справи в останні роки почали покращуватись. Залучення іноземних інвестицій, роздержавлення, наявність конкурентного середовища докорінно змінили картину на вітчизняному харчовому ринку. Сьогодні виробниками пропонується широкий асортимент високоякісної продукції.

Дослідження 3.

Тема: Українські та імпортні продукти  в споживчому кошику вашої родини.
Завдання:
1.Проведіть дослідження продуктів харчування, які зберігаються на кухні вашої родини.
2. Продукти якого виробництва переважають - -вітчизняного, чи імпортного?
3. Чи доступні вони для повсякденного їх використання?
4. Висновок.

Домашнє завдання:

1. Опрацюйте п. 34 вашого підручника та мою для вас підбірку.
2. Виконайте та надішліть на перевірку дослідження 3. 


Географія 10 клас


Тема: Узагальнення знань із розділу 3 " Океанія" та з розділу 4 " Америка".

Острівні країни Океанії

          1.    Океанія – найбільше у світі скупчення островів, архіпелагів (понад 10 тис.) у центральній і південно-західній частинах Тихого океану.

а) площа Океанії – 2,7 млн.км2;

б) площа Океанії – 1,9 млн.км2;

в) площа Океанії – 1,3 млн.км2;

г) площа Океанії – 1,5 млн. км2.

______________________________________

          2.     Загалом нині в Океанії, крім Австралії, налічується:

а) 18 острівних держав і 12 залежних територій;

б) 21 острівна держава і 14 залежних територій;

в) 16 острівних держав і 17 залежних територій;

г) 14 острівних держав і 14 залежних територій.

______________________________________

          3.     Значним гальмом соціально-економічного розвитку острівних країн Океанії є:

а) її положення на периферії світового ринку, географічна розпорошеність території, віддаленість країн одна від одної;

б) переважно гірський рельєф материкових островів;

в) теплий клімат із незначною різницею добових температур;

г) тайфуни, що руйнують будівлі, ламають дерева, зносять в океан результати багаторічної праці людей.

______________________________________

          4.     Мінеральні ресурси розвідано недостатньо. Паливні ресурси незначні. Невеликі родовища нафти та природного газу є у шельфовій зоні:

а) Папуа-Нової Гвінеї, Фіджі;

б) Федеративних штатів Мікронезії;

в) Нової Каледонії, Острова Кука;

г) Соломонових островів, Тувалу.

______________________________________

          5.     Найбільш багаті й різноманітні рудні ресурси материкових і вулканічних островів Меланезії:

а) Норфолк. Тонга, Фіджі, Вануату;

б) Папуа-Нова Гвінея, Нова Каледонія, Фіджі, Вануату;

в) Палау, Науру, Токелау;

г) Гуам, Ніуе, Кірибаті.

______________________________________

          6.    Расовий та етнічний склад населення островів складний. Меланезія населена:

а) переселенцями з Європи та Азії;

б) представниками монголоїдної раси;

в) папуасами, які належать до екваторіальної раси, переселенцями з Європи та Азії;

г) індіанцями.

______________________________________

          7.     Корінні жителі Полінезії та Мікронезії:

а) ацтеки, індіанці, майя;

б) мають ознаки монголоїдної раси з більш світлою шкірою і хвилястим волоссям, переселенці з Європи та Азії;

в) папуаси, які належать до екваторіальної раси;

г) тутсі, готентоти і бушмени.

______________________________________

 

         8.     Великі міста в країнах Океанії:

а) їх там немає, і навіть столиці – це незначні населені пункти;

б) їх небагато;

в) це столиці незалежних держав;

г) це столиці держав і територій, які є частинами Британської Співдружності націй.

______________________________________

          9.     Високоурбанізованими є лише:

а) Папуа-Нова Гвінея, Нова Каледонія;

б) Північні Маріанські острови, Кірибаті;

в)Нова Зеландія, Науру, Нова Каледонія (де сформувалась гірничодобувна промисловість);

г) Соломонові острови, Федеративні штати Мікронезії.

______________________________________

      10.     Майже в усіх країнах Океанії панівною релігією є:

а) християнство;

б) мусульманство;

в) індуїзм;

г) даосизм.

______________________________________

      11.     Домінуючими складниками економіки острівних країн Океанії є:

а) третинний сектор (фінансова діяльність, освіта), вторинний сектор (виробництво машин і устаткування), виробництво одягу, виробництво харчових продуктів.

б) первинний сектор (тваринництво, рослинництво), третинний сектор (туризм, швидкісні залізниці);

в) первинний сектор (використання ресурсів океану, сільське господарство, видобування мінеральних ресурсів), третинний сектор (міжнародний туризм, банківська справа, продаж ліцензій на право вилову риби);

г) вторинний сектор (машинобудування, текстильна промисловість, виробництво харчових продуктів), третинний сектор (наука, освіта, транспорт).

************************************

Америка: загальна характеристика регіону

          1.     Ким була відкрита Америка?

а) Христофором Колумбом;

б) Амеріго Веспуччі;

в) Фернаном Магелланом;

г) Бартоломеу Діашем.

______________________________________

          2.     Америка простягається велетенською дугою завдовжки:

а) 12,3 тис. км;

б) 14,4 тис. км;

в) 16,5 тис. км;

г) 18,1 тис. км.

______________________________________

          3.     В Америці проживає:

а) 13,8% населення світу;

б) 19,2% населення світу;

в) 25,3% населення світу;

г) 28,2% населення світу.

______________________________________

          4.     В Америці виробляється:

а) 21,6% світового ВВП;

б) 27,2% світового ВВП;

в) 33,4% світового ВВП;

г) 37,2% світового ВВП.

______________________________________

          5.     Установіть відповідність між універсальними морськими портами-велетнями і країнами, на узбережжі яких вони розміщені:

1. Лос-Анджелес, Нью-Йорк.

а) Аргентина

2. Сан-Луїс, Ріо-де-Жанейро.

б) Еквадор

3. Буенос-Айрес.

в) США

4. Картахена

г) Колумбія

 

д) Бразилія

 

    1.           

 

    2.           

 

    3.           

 

    4.           

 

 

 

 

 

 

 

___________________________________

    1.           

 

    2.           

 

    3.           

 

    4.           

 

          6.     Установіть відповідність між субрегіонами Америки та країнами, державами, які вони включають:

1. Північна Америка (Англо-Америка)

а) Багамські Острови, Куба, Ямайка, Гаїті, Домініканська Республіка, Антигуа і Барбуда, Барбадос та ін.

2. Центральна Америка

б) Аргентина, Бразилія, Болівія, Гаяна, Еквадор, Колумбія, Парагвай, Перу та ін.

3. Південна Америка

в) Гренландія, Мексика, Аргентина, Бразилія та ін.

4. Карибський басейн

г) США, Канада, Гренландія, острови в Атлантичному океані – Бермудські, Мікелон;

 

д) Мексика, Беліз, Гватемала. Нікарагуа, Сальвадор, Гондурас, Коста-Рика, Панама.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

___________________________________

          7.     В Америці налічується:

а) 54 країни, із них суверенних держав 35;

б) 45 країн, із них суверенних держав 32;

в) 35 країн, із них суверенних держав 23;

г) 32 країни, із них суверенних держав 21.

______________________________________

          8.     Нині в Америці залишилося 20 залежних територій. Установіть відповідність між державами та залежними від них територіями:

1. Франція

а) Аруба;

2. Велика Британія

б) Кайманові острови, Бермудські острови, Віргінські острови, Фолклендські/Мальвінські острови;

3. Нідерланди

в) Пуерто Рико, Американські Віргінські острови;

4. США

г) Мартиніка, Гваделупа, Французька Гвіана;

5. Данія

д) автономна провінція Гренландія.

 

 

    1.           

 

    2.           

 

    3.           

 

    4.           

 

 ______________________________________

    9.          9.В Америці переважають президентські республіки (президент не лише голова держави, а й очолює уряд). Це такі країни, як:

а) Домініка та Тринідад і Тобаго;

б) США, Аргентина, Бразилія, Мексика, Чилі;

в) Куба, Гайана, Суринам, Аргентина;

г) Канада, Беліз, Ямайка, Барбадос.

___________________________________

 

      10.     В Америці сконцентровано великі запаси нафти і природного газу. Найбільші нафтопереробні басейни розміщені в країнах:

а) Перу, Болівії, Чилі;

б) Бразилії, Аргентині, Ямайці;

в) Канаді, США, Мексиці, Венесуелі, Еквадорі, Колумбії;

г) Гайані, Домініканській республіці, Колумбії.

______________________________________

      11.     Установити  відповідність між країнами та найбільшими басейнами руд кольорових металів:

1. Мідь

а) Болівія, Бразилія;

2. Срібло, свинець, цинк

б) Перу, Чилі, Мексика, Канада, США;

3. Олово

в) Чилі, Перу, Мексика, США, Канада;

4. Алюмінієві руди

г) США, Канада, Мексика;

 

д) Бразилія, Ямайка, Гайана, Суринам, Домініканська Республіка.

 

    1.           

 

    2.           

 

    3.           

 

    4.           

 

 

 12.     Величезні запаси прісної води містяться в повноводних річках Америки:

а) Оріноко, Ріо-Ґранде, Юкон;

б) Амазонка, Парана, Оріноко, Міссісіпі з Міссурі, Маккензі;

в) Сан-Франциско, Уругвай, Парана;

г) Ніл, Янцзи, Хуанхе, Інд.

______________________________________

      13.     Земельні ресурси освоєно недостатньо. Найбільш розорано степові масиви:

а) Канади, США, Аргентини;

б) Бразилії, Мексики, Чилі;

в) Аргентини, Венесуели, Колумбії;

г) Колумбії, Куби, Ямайки.

______________________________________

14. В Америці зосереджено 40% лісових масивів      світу. (Найбільш заліснена). Лісистість території є досить високою в таких країнах, як:

а) Аргентина, Бразилія, Чилі, Перу;

б) Мексика, Колумбія, Венесуела;

в) США, Канада, Чилі;

г) Суринам, Гайана, Беліз, Бразилія, Канада.

______________________________________

      15.     Кількість населення Америки наближається до 1 млрд. осіб. Установіть відповідність між регіонами Америки і кількістю населення, що там проживає:

1. У Північній Америці

а) 423 млн. осіб;

2. У Південній Америці

б) 492 млн. осіб;

3. У Центральній Америці

в) 60 млн. осіб;

 

г) 80 млн. осіб.

    1.           

 

    2.           

 

    3.           

 

    4.           

 

 

 

 

 

______________________________________

      16.     Середня густота населення в Америці майже вдвічі менша, ніж у світі:

а) 23,5 осіб/км2;

б) 36 осіб/ км2;

в) 42,4 осіб/км2;

г) 43,5 осіб/км2.

______________________________________

      17.     Для північної Америки характерна середня густота населення. У регіоні вона майже вдвічі менша, ніж у світі і складає:

а) 35,6 осіб/км2;

б) 31,2 особи/км2;

в) 28,1 осіб/км2;

г) 23,5 осіб/км2.

______________________________________

 

      18.     Найвищим рівнем урбанізації вирізняються:

а) США (72%), Канада (81%), Бразилія (67%);

б) Уругвай (95%), Аргентина (91,6%), Чилі (89,4%), Венесуела (89,9%);

в) Бразилія (67,2%), Куба (54,3%), Мексика (61,7%);

г) Еквадор (52,9%), Колумбія (83,5%), Перу (69%).

______________________________________

      19.     У Південній Америці зростає кількість міст-мільйонерів, нині їх близько: 

а) 30;

б) 25;

в) 37;

г) 41.

______________________________________

      20.     У Південній Америці 13 міст-мільйонерів:

а) 8 – у США, 5 – у Канаді;

б) 7 – у США, 6 – у Канаді;

в) 7 – у США, 4 – у Канаді;

г) 10 – у США, 3 – у Канаді.

______________________________________

      21.     На країни Північної Америки припадає:

а) 80% ВВП регіону і 26,5% ВВП світу;

б) 76% ВВП регіону і 32,1% ВВП світу;

в) 64% ВВП регіону і 35,2% ВВП світу;

а) 61% ВВП регіону і 37,3% ВВП світу.

______________________________________

      22.     Країни Центральної та Південної Америки дають близько:

а) 20% ВВП регіону та 6,9% світового ВВП;

а) 25% ВВП регіону та 7,3% світового ВВП;

а) 29% ВВП регіону та 8,4% світового ВВП;

а) 31% ВВП регіону та 9,6% світового ВВП.

______________________________________

      23.     Найбільшими «країнами-донорами» капіталів у країнах Південної Америки є:

а) Франція, Іспанія, ОАЕ;

б) Австралія, ПАР, Канада;

в) США, Велика Британія, Японія;

г) Німеччина, Данія, Фінляндія.

______________________________________

      24.     Ряд країн Америки контролюють значні обсяги нафти, скрапленого газу. Експортерами сирої нафти і нафтопродуктів є:

а) Колумбія, Гайана, Бразилія, Аргентина;

б) Канада, Мексика, Венесуела, Еквадор, Тринідад і Тобаго;

в) США, Канада Мексика, Уругвай, Парагвай;

г) Чилі, Перу, Куба, Нікарагуа, Гондурас.

______________________________________

      25.     Великими експортерами рудної сировини є:

а) Чилі, Болівія, Бразилія, Перу;

б) Уругвай, Парагвай, Еквадор, Канада;

в) Гаїті, Суринам, Панама, Гватемала;

г) Мексика, Венесуела, Куба, Суринам.

______________________________________

    1.           

 

    2.           

 

    3.           

 

    4.           

 

    5.           

 

      26.     У виробничій структурі сільського господарства країн Південної Америки переважає рослинництво. Установіть відповідність між країнами та сільськогосподарськими культурами, які у них вирощують:

1. Бразилія, Мексика, Куба

а) кава;

2. Бразилія, Колумбія

б) цукрова тростина;

3.Бразилія, Еквадор, Домініканська Республіка

в) бавовник;

4. Еквадор, країни Перешийку

г)банани десертних сортів;

5. Бразилія, Мексика, Парагвай

д) томати, ананаси;

 

е) какао.

 

______________________________________

      27.     Серед країн Південної Америки лідерами тваринництва м’ясного спрямування є:

а) Чилі, Перу;

б) Болівія, Уругвай;

в) Панама, Еквадор;

г) Аргентина, Уругвай.

______________________________________

      28.     В електроенергетиці країн Америки ГЕС виробляють 60% електроенергії регіону. Частка ГЕС у виробництві електроенергії є дуже великою в таких країнах, як:

а) Канада, США, Мексика, Колумбія;

б) Парагвай, Бразилія, Венесуела, Канада;

в) Чилі, Перу, Венесуела, Уругвай;

г) Панама, Куба, Нікарагуа, Болівія.

______________________________________

      29.     Найбільші комбінати чорної металургії з повним циклом виробництва діють у:

а) Канаді, Нікарагуа, Аргентині;

б) Венесуелі, Гватемалі, Сальвадорі;

в) США, Бразилії, Мексиці, Канаді, Аргентині;

г) Перу, Болівії, Уругваї, Парагваї.

______________________________________

      30.     Машинобудування посіло провідну роль в економіці Америки, проте його розвиток нерівномірний. Розвиваються завдяки присутності іноземних ТНК такі галузі:

а) автомобілебудування, електроніка і електротехніка


б) суднобудування, автомобілебудування;

в) верстатобудування, локомотивобудування;

г) авіабудування, виробництво сільгосптехніки.

______________________________________

      31.     Третинний сектор економіки, сфера послуг найбільш динамічно розвивається у:

а) країнах Північної Америки;

б) країнах Південної Америки;

в) у постіндустріальних країнах регіону (США, Канаді), державах Карибського басейну й Центральної Америки;

г) у країнах Центральної Америки й Карибського басейну.

______________________________________

      32.     Міжнародний туризм. Щорічно район Карибського моря відвідують близько:

а) 20 млн. осіб;

б) 25 млн. осіб;

в) 28 млн. осіб;

г) 31 млн. осіб.

______________________________________

      33.     У острівних і приморських країнах розвинулись транспортні послуги. Вони є країнами «дешевого (зручного) прапора». Найбільшим морським флотом серед країн світу вирізняються:

а) Суринам, Колумбія;

б) Куба, Бермудські острови;

в) Панама, Багамські острови;

г) Бразилія, Венесуела.

______________________________________

      34.     У більшості країн Америки транспорт розвинутий недостатньо. Найменш розвинуте транспортне сполучення:

а) у внутрішніх районах Амазонії, північних областях Канади, крайньому півдні регіону;

б) вздовж західного узбережжя Північної Америки, США, Канади;

в) вздовж східного узбережжя Південної Америки;

г) у Панамі, Колумбії, Венесуелі.

______________________________________

      35.     До топ-10 країн світу за протяжністю залізниць входять:

а) Бразилія, Мексика, Панама;

б) Уругвай, Парагвай, Аргентина;

в) Венесуела, Колумбія, Чилі;

г) США, Канада, Аргентина.

______________________________________

      36.     У країнах Америки для перевезення пасажирів здебільшого використовується авіаційний транспорт. До топ-10 країн з найбільшою кількістю аеропортів входять:

а) США, Аргентина, Колумбія, Панама;

б) США, Бразилія, Мексика, Канада;

в) США, Канада, Чилі, Перу;

г) Бразилія, Мексика, Еквадор, Нікарагуа.

______________________________________

      37.     До топ-10 світових лідерів за протяжністю трубопроводів увійшли:

а) США, Канада, Панама, Аргентина;

б) Венесуела, Колумбія, Перу, Ямайка;

в) США, Канада, Мексика, Аргентина;

г) Аргентина, Бразилія, США, Канада.

______________________________________

     38.     Українські товари наполегливо «освоюють» ринки:

а) США, Канади, Мексики, Перу;

б) Венесуели, Колумбії, Чилі, Перу;

в) Бразилії, Чилі, Венесуели, Перу, Багамських островів;

г) Панами, Нікарагуа, Венесуели, Канади.

______________________________________

      39.     Україна розвиває співробітництво з країнами Америки:

а) у сфері космічних програм, геологорозвідки, охорони довкілля, новітніх засобів зв’язку, торгівлі військовою продукцією;

б) у сфері міжнародного туризму, інформаційних технологій, фінансової діяльності;

в) основними статтями українського товарного експорту до Австралії є мінеральні добрива, ядерні реактори, котли, машини;

г) Україна фінансує проекти в американських країнах (будівництво залізниць, АЕС, прокладання автомобільних магістралей).


Виконану роботу чекаю лише СЬОГОДНІ.

Завтра,чи в в інший день надсилати буде пізно, - робота буде не зарахована.



Немає коментарів:

Дописати коментар